Ayasofya kutsal bilgelik ya da ilahi bilgelik anlamına gelmektedir. Ortodoksluk mezhebinde Tanrı’nın 3 niteliğinden biridir. Çeşitli inançlarda hakkında birçok rivayetin bulunduğu bu devasa ve görkemli yapı, tarihten gelen sırlarıyla gizemini korumaktadır. İstanbul'un fethi sonrasında camiye çevrilmesi ile Hıristiyanlık dünyası ile aramızda, tartışma konusu olan bu yapı, günümüzde de tartışmanın boyutu değişmiş olsa da tartışmalar halen devam etmektedir. Ayasofya tarihte bir kilise bir cami ya da biri müze olmanın dışında, içerisinde birçok gizemi ve sırrı da barındırmaktadır.
Bu videomda Ayasofya'nın Gizemi ve Karanlık Sırlarını ele alacağım. Lütfen videomu beğenmeyi ve kanalıma abone olmayı unutmayın.
Ayasofya 916 sene boyunca Bizans İmparatorluğu'nun en prestijli yapısı ve Ortodoks mezhebinin merkezi olmuştur. İstanbul'un fethi sonrasında ise Camii Kebir adıyla cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1935 senesinde müzeye dönüştürülmüş ve bugün dünya üzerinde İstanbul'un en önemli simgelerinden biridir. Ayasofya, aslında tarihte bulunan 3. Ayasofya’dır, daha önce 2 defa yıkılmıştır. 532 ve 537 tarihleri arasında imparator Justinianus tarafından, üçüncü kez yaptırılmıştır. 5 yılda tamamlanan Ayasofya'nın inşaatında, 10.000 işçi çalışmıştır. İmparator bu yapının, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'dan daha ihtişamlı ve güzel olmasını istiyordu. 27 Ocak 537 yılında, büyük bir törenle açılışı yapılmıştır. Rivayetlere göre İmparator Kudüs'teki Hazreti Süleyman mabedini kastederek ; “Ey Süleyman işte şimdi seni geçtim” diye haykırmıştır.
Videonun devamını buradan izleyebilirsiniz ;
0 Yorumlar