Ve onlar Şeytanların Süleyman'ın mülkü aleyhine uydurdukları şeylerin ardına düştüler. Halbuki Süleyman asla küfretmedi. Sadece şeytanlar küfrettiler. Onlar insanlara sihri ve Babil'deki iki meleğe -Hârut ile Mârut indirilenleri öğretiyorlardı. Bu iki melek ise Biz ancak fitneyiz, sakın küfretme' demedikçe kimseye sihir namına birşey öğretmezlerdi.
Onlardan koca ile karısını ayıracak şeyler öğrendiler. Halbuki bunlar, Allah'ın izni olmadıkça o sihirle kimseye zarar verici değillerdi. Onlarsa kendilerine zarar verip fayda vermeyen Şeyleri öğreniyorlardı. Andolsun onlar sihri satın alan kimse için âhirette hiçbir nasip olmayacağını biliyorlardı. Ne fena bir şey karşılığında nefislerini sattılar. Şayet bilmiş olsalardı." (el-Bakara, 2/102).
Harut ve Marut adlı iki meleğin isimleri Kuran-ı Kerim’de böyle zikrediliyor. Onların görevli iki melek oldukları ve insanları uyararak isteyenlere büyülerle ilgili bilgiler verdikleri anlatılıyor. Fakat bu iki melek Kuran-ı Kerim ve hadislerde ayrıntısıyla tanıtılmadığı için, haklerında kesin ve net bilgiye sahip değiliz. |
Ancak Hz. Süleyman döneminde Babil'de yaşayan ve insanlara sihir öğreten iki kişi oldukları konusunda, İslâm âlimlerinin çoğunluğu görüş birliğindeler. Peki insanlara büyü öğreten bu iki melek şuan dünyada mı bulunuyor ? Harut ve Marut’u gördüğünü söyleyen insanlar ne anlatıyor ? Bu iki meleğin hakkında anlatılan gizemli hikaye neydi ?
Harut ve Marut adlı kişilerin kimler olduğu konusunda çeşitli anlaşmazlık vardır. Mesela bu anlaşmazlıklardan biri, bu kişilerin insan mı melek mi şeytan mı olduğu üzerinedir. Bazı iddialara göre bu kişiler Cebrail ve Mikail’dir.
Âyette bu iki kişiden "melekeyn" şeklinde bahsedilmekte. Kelimenin Arapça telâffuzunu melekeyn şeklinde okuyanlara göre, Hârut ile Mârut iki melektir. Bazı alimlerin görüşüne uyarak kelime "melikeyn" şeklinde okunursa o takdirde iki padişah veya yetkili iki kişi anlamı taşır.
Fakat alimlerin çoğunluğuna göre bu kelime melekeyn, yani iki melek anlamında kullanılmıştır. Bu noktada akla, melekler sihir ve büyü yaparlar mı ? sorusu geliyor. Fakat Bakara Suresi’nden de anlaşıldığı gibi, melekler insanlara bu büyüleri öğretmeden önce, “Biz ancak bir imtihan vesilesiyiz. Sakın küfretme” diyorlardı.
Yani ayetten anlaşıldığı gibi, bu iki melek Allah tarafından özel olarak görevlendirilmiş ve yine Allah’ın emriyle bu büyüleri insanlara öğretiyordu. Büyü öğretmeden önce de insanlara uyarılarda bulunuyorlardı.
Harut ve Marut adlı bu iki melek, Hz Süleyman döneminde yaşamıştır. Bu sebeple Bakara Suresi’nin yüz ikinci ayeti bu dönemi kısaca ele almıştır. Dönemin genel durumunu bilmeden bu iki melek tam anlamıyla anlaşılamaz.
Videonun devamını buradan izleyebilirsiniz ;
0 Yorumlar