Bugünlerde Azerbaycan’ın haklı, kararlı ve kahramanca mücadelesine tüm dünya tanık oluyor. Ülkemiz bu mücadelede kardeşimiz olan Azerbaycan Halkı ve Hükümetine destek vermekte. Azerbaycan Türkleri ve Türkiye Türkleri kopartılamaz bir kardeşlik bağına sahipler.
Bu sebeple burada yaşanan herhangi bir acı bizimde acımız, herhangi bir mutluluk bizimde mutluluğumuzdur. 2016 yılında Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmalar sırasında, dönemin Ermenistan Cumhurbaşkanı’nın yaptığı şu konuşma her şeyi açıkça gösteriyor :
Türkiye, Karabağ'daki çözüm sürecinden tamamen uzak durmalı. Uluslararası toplum Karabağ'da güç kullanımını tartışırken, Azerbaycan'a dolaylı olarak desteğini açıklayan tek ülke Türkiye oldu
Bu konuşmadan da anlaşıldığı gibi, tüm dünyanın suskun olduğu dönemlerde dahi, ülkemiz kardeş ülkeye destek vermeye devam etmiştir ve her daim devam edecektir de. Peki bu iki ülkenin bağları nereye uzanmakta? Yakın tarihimizde hangi olaylar yaşandı ? Karabağ Savaşı’nın geçmişi nereye dayanıyor ?
Günümüzden yüz iki yıl önce, yani 28 Mayıs 1918’de Azerbaycan Halk Cumhuriyeti bağımsızlığını ilan etti. O dönem kurulmuş Kafkas İslam Ordusu, Bakü’nün Ermeni ve Bolşevik çeteleri tarafından işgal edildiği zamanda, kardeş Azerbaycan’a yardım elini uzattı.
Azerbaycan’ın o dönem kendine ait bir ordusu yoktu ve Kafkas İslam Ordusu’nun bu yardımı Azerbaycan için çok önemliydi. Bu yardım, bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 4 Haziran 1918 tarihinde, Osmanlı’yla imzaladığı ilk uluslararası anlaşma tarafından da öngörülmekteydi.
Dönemin Osmanlı Harbiye Bakanı Enver Paşa tarafından, Kafkas İslam Ordusu kurulması talimatıyla birlikte, Nuri Paşa orduya komutan olarak atandı. Yapılan Anlaşma Batum’da imzalanmış ve 4. maddesi gereği; düşman işgalinde olduğu zamanda, Osmanlı’dan askeri yardımı öngörmekteydi.
Filistin cephesinden getirilmiş piyade ve topçu alaylarıyla kurulmuş ordu, Azerbaycan tarafının bin kişilik takviyesiyle 12 bin civarındaydı. Bu mücadele yaklaşık 30 saat devam etti ve 1130 kişi şehit oldu.
Bakü mücadelesi sonucu 15 Eylül 1918 tarihinde Bakü, Nuri Paşa komutanlığındaki Kafkas İslam Ordusu tarafından işgalden kurtuldu ve Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin başkenti oldu. Osmanlı ve Azerbaycan, ortak bir mücadeleyi başarıyla tamamlamışlardı.
Fakat ne yazık ki daha sonra, 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesi’ne uygun olarak, Osmanlı askerlerinden oluşan Kafkas Ordusu, 16 Kasım tarihinde Bakü’yü terk etmek zorunda kalmıştı.
1922 yılına gelindiğindeyse, Azerbaycan ve Ermenistan Sovyetler Birliği'ne katıldı. Bu olaydan bir yıl sonra, Dağlık Karabağ, Azerbaycan Cumhuriyeti'ne bağlı özerk bir bölge statüsü kazandı. Fakat bu kararı Ermenistan hiçbir zaman kabullenmedi.
Videonun devamını buradan izleyebilirsiniz ;
0 Yorumlar