Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

KURAN'DA ÖVGÜYLE BAHSEDİLEN LOKMAN HEKİM MUCİZESİ VE ÖLÜMSÜZLÜK İKSİRİ

KURAN'DA ÖVGÜYLE BAHSEDİLEN LOKMAN HEKİM MUCİZESİ VE ÖLÜMSÜZLÜK İKSİRİ

Andolsun Biz Lokman'a Allah'a şükretmesi için hikmet verdik. Şükreden kimse ancak kendisi için şükretmiş olur. Nankörlük eden ise, bilsin ki Allah her şeyden müstağnidir, övülmeye layık olandır. Lokman, oğluna öğüt vererek " Yavrum, Allah'a eş koşma, doğrusu eş koşmak büyük zulümdür."demişti. (Lokman, 31/12,13)

Lokman Hekim, Kuran-ı Kerim’de ismi zikredilen ve efsanelerle anılan gizemli kişilerden biridir. Kuran-ı Kerim’in Lokman Suresinde ismi iki defa anılır ve bu surenin on dokuzuncu ayetine kadar, oğluna vermiş olduğu değerli öğütler aynen nakledilir. Böylece Yüce Allah, onun adını ve öğütlerini Kurân'la ölümsüzleştirmiş ve onu herkese örnek bir insan olarak göstermiştir. 

Fakat bunların dışında Lokman Hekimi ön plana çıkaran bir başka özelliği de, hekimliği ve bitkilerle olan bağıdır. Öyle ki, efsanelere bile konu olmuş bu özelliği sayesinde, ölümsüzlük iksirini bulduğu dahi söyleniyor. 

Peki efsanelere göre Lokman Hekim bu iksiri nasıl kaybetmişti ? Yaşadığı gizemli olaylar neydi? Lokman Hekime Allah tarafından neler bahşedilmişti ? 

Lokman Hekim Kuran’da adı geçen ve Allah tarafından özel görülmüş sayılı kimselerdendir. Kuran-ı Kerim’de Lokman Hekim’in oğluna verdiği öğütler uzun uzun  anlatılmış. 

Kendisinin hangi dönemde, nerede yaşadığı konusunda kesinlik bulunmasa da, çeşitli rivayetlerde nerede yaşamış olabileceği aktarılmakta. İbn İshak'a göre, Hz. Lokman'ın soyu, dördüncü batında Hz. İbrahim (as) ile birleşir. 

Bir başka rivayetteyse, Lokman Hekim Hz. Eyyub’ün kız kardeşinin ya da teyzesinin oğluydu ve babasının ismi Baura'ydı. Rivayetlerde onun Arabistan'ın Umman tarafında yaşadığı, Hz. Dâvud'la görüşüp ondan ilim öğrendiği ve Hz. Dâvud'a peygamberlik bildirilmeden önce, müftü ya da kadı olduğu da rivayet edilmektedir. 

Bildiğimiz kadarıyla Lokman Hekim tıp alanında faaliyet göstermiştir fakat rivayetlerde onun kendine ait asıl mesleğinin, başka bir meslek olduğu aktarılmakta. Bu konudaki rivayetler de birbirinden farklılık göstermekte. Onun kadılık, terzilik, çobanlık, marangozluk, halı ve kilim dokumacılığı yaptığı gibi birçok rivayet bulunmakta. 

Lokman Hekim’in hayatıyla ilgili rivayetlerde yer alan bilgiler farklılık gösterse de, onun tıp alanında engin bilgileri tüm kaynaklarca kabul edilir. Hatta bu alanda öyle gelişmiştir ki, efsanelere bile konu olmuştur. Konumuzun ilerleyen kısımlarında çok ilginizi çekeceğini düşündüğüm bu efsanelerden bahsedeceğim. Şimdi konumuza kaldığımız yerden devam edelim. 

Lokman Hekim’in tıp alanındaki engin bilgilerinin dışında, kendisi aynı zamanda hikmetli sözlerin de sahibidir. Sözleri birçok kaynakta konu olmuş, hatta Kuran-ı Kerim’de dahi yer bulmuştur. Lokman Suresi’nin on ikinci ayetinden on dokuzuncu ayetine kadar Hz Lokman’a ayrılmıştır. 

Videonun devamını buradan izleyebilirsiniz ;



Yorum Gönder

0 Yorumlar