Bu sebeple insanlık için yazının keşfi ayrı öneme sahiptir. Fakat insanlığın bu bilgiyi kendiliğinden mi öğrendiği, yoksa birileri tarafından mı öğretildiği konusunda çeşitli rivayetler bulunmakta. Kuran’ın Alâk Suresi’nin 4. Ayetinde : “O, insana kalemle yazı yazmayı öğretti” diye belirtilir.
İşte Allah’ın bu ayette belirttiği yazı yazma bilgisi, insanlığa Hazreti İdris vasıtasıyla öğretilmiştir. Hazreti İdris dinimizde ve diğer dinlerde çok önemli bir yere sahiptir. Hatta İdris Peygamber insanlığa öyle şeyler öğretmiş ki, insanlık onun verdiği bilgiler sayesinden çağ atlamıştır. İnsanlığın gelişiminde rol oynayan ve göklere çekildiği kabul edilen İdris Peygamber'i ele alalım.
Dinler tarihinde geriye doğru gidildiğinde, ortak bir kutsal şahsiyetten söz edildiği görülür. Değişik gelenek ve kültürlerde farklı isimlerle anılan bu şahsiyet, Latin kültüründe Toth ya da Hermes diye anılır.
Bazı müellifler eski Mısır dinindeki Thoth’u, Mûsevîlik’teki Uhnuh’u, Budizm’deki Buda’yı, Zerdüştîlik’teki Hôşeng’i ve İslâm’daki Hz. İdrîs’i onunla birleştirmişlerdir. Mısır kaynaklı efsaneye göre Thot, güneş tanrısı Horus’un oğludur.
Toth hakkında pek çok efsanevî bilgi mevcut. Ve gizli öğretilerin hamisi ve insanoğluna ilk yazı, bilim ve sanatları öğreten kişi olarak betimlenir. Hatta Atlantis’in batmasıyla burada yaşayan halkın, Toht’un önderliğinde Mısır’a geldiği kabul edilir.
Efsaneye göre Toth, yazıyı bulup krala gösterdi. Kralsa, yazı yüzünden insanların hafızalarını kullanmaktan vazgeçeceklerini söyledi. İnanışa göre Toth’un yazdığı kitaplar, Yaratıcı’nın kendi el yazısıyla doludur.
İdris Peygamber'in İslami literatürde de birçok gizemli ve hayret verici yanı bulunmakta. Mesela İslam Alimlerince kendisinin göğe çekildiği kabul edilmekte. Hadislerde de Peygamber Efendimizin Miraç Hadisesinde kendisiyle görüştüğü belirtilmekte.
Peki İdris Peygamber'in semaya gizemli yolculuğu, İslami ve Yahudi kaynaklarında nasıl anlatılıyor? İdris Peygamber'in mucizelerle ve gizemlerle dolu hayatına yolculuk yapmaya başlayalım.
Hz. İdris Kurân-ı Kerîm'de ismi geçen peygamberlerden, Hz. Şit'in torunlarındandır. Asıl ismi, Ahnûh ya da Hanûh'tur. Kurân-ı Kerîm'de, çok kitap okuduğu için ona İdris lakabı verilmiştir. Babasının adı Yerd, annesinin adı Berre ya da Eşvet'tir.
Hz. İdris, Hz. Adem'in 6. göbekten torunudur. Adem (a.s) kadar olan nesebi, şöyledir: Yerd - Mehlail - Kinan - Enuş - Şit (a.s) - Adem (a.s). İdris (a.s)’ın Bâbil'de ya da Mısır'da Mûnif denilen yerde doğduğu rivâyet edilmekte ve kendisinin pek çok evladı olmuştur.
Videonun devamını buradan izleyebilirsiniz ;
0 Yorumlar